Safer Internet Day (SID)

Sinds 2004 is de tweede dag van de tweede week van de tweede maand uitgeroepen tot Safer Internet Day.
De dag bij uitstek dus om extra stil te staan bij veilig internetten, e-mailen en gsm-gebruik.
Jonge mensen gebruiken internet heel intensief en worden daardoor ook "digital natives" genoemd. Anders gezegd: ze groeien op met internet en de nieuwe digitale media. Dit zorgt voor allerlei uitdagingen op het gebied van veiligheid en privacy en vooral de opkomst van het mobiele internet vraagt hierbij om speciale aandacht.

Enkele tips op een rijtje:
  1. Vertel je ouders altijd wat je doet als je surft.
  2. Als er iets gebeurt dat je niet leuk vindt, waar je bang van wordt of waar je je niet goed bij voelt, stop met surfen en vertel het aan je ouders.
  3. Geloof niet alles wat je leest of ziet op internet. Probeer na te denken en je af te vragen of het wel klopt wat er staat. Als je twijfelt, vraag dan raad aan je ouders.
  4. Wees op je hoede zodra er sprake is van geld, en praat erover met je ouders.
  5. Open en beantwoord alleen e-mails van mensen die je ook in het echte leven kent.
  6. Bewaar de e-mails die je verstuurt en ontvangt. Zo heb je bewijsmateriaal mocht er iets fout lopen.
  7. Stuur kettingmails nooit door naar anderen.
  8. Let op met de bestanden die je van anderen ontvangt of die je van internet downloadt: ze kunnen virussen bevatten die jouw computer en die van anderen kunnen beschadigen of zelfs vernietigen. Stuur ook geen bestanden door die je vrienden in problemen kunnen brengen of overstuur kunnen maken.
  9. Wachtwoorden zijn geheim. Geef ze aan niemand door. Een wachtwoord is als een sleutel van je huis: niemand kan eisen dat je die doorgeeft.