Hoe haal ik tekst uit een PDF-bestand?

PDF-bestanden worden vaak gebruikt om offertes, facturen, folders, aankondigingen,... als een bijlage bij een e-mail te voegen. Soms wil je graag de tekst uit zo'n PDF-bestand gebruiken. Overtypen lijkt dan de enige oplossing, want zo'n PDF-bestand is niet aan te passen. Toch bestaat er een makkelijk oplossing.

In het eerste stappenplan maken we gebruik van Foxit PDF-Reader. Dit programma staat op bijna al onze school-pc's. Het is kleiner en sneller dan zijn bekende broer Adobe PDF-Reader en werkt dus vlotter op je computer. (Foxit PDF-Reader kan je hier downloaden)

Heb je toch Adobe PDF-Reader op je computer, dan moet je onderaan kijken voor een tweede stappenplan. (Adobe PDF-Reader kan je hier downloaden - haal het vinkje weg om geen nodeloze reclame te installeren)


Foxit PDF-Reader
1. Open het gewenste PDF-bestand

2. Klik op de knop Text Viewer
    (View -- View Mode -- Text Viewer)

3. Alle tekst wordt nu getoond zonder opmaak. Je kan nu heel makkelijk de gewenste tekst gaan selecteren, kopiëren en plakken. Op die manier hoef je de tekst niet over te typen in Word, Publisher, PowerPoint, je blog, je website,...Adobe PDF-Reader
1. Open het gewenste PDF-bestand

2. Klik bovenaan op Bewerken -- Bestand naar Klembord kopiëren

3. Open Word, PowerPoint, je blog,... en kies voor Plakken
    De hele tekst is gekopieerd en geplakt.
    Je kan nu de gewenste tekst behouden en de rest wissen.
    

EXTRA
Het is ook mogelijk om in het PDF-bestand met de muis een gewenst stukje tekst te selecteren, kopiëren en plakken.